Duurzame Bruiloften in de Natuur

Foto bij een kas met een bruidspaar

Behind the lens: Fotoster

Plan Je Duurzame Bruiloft

Dit onderwerp “Duurzame Bruiloften” ligt mij nauw aan het hart met Nature Weddings. Ik ben zelf een groot fan van Vinted en de kringloopwinkel, en onze eigen trouwringen hebben we in een trouwworkshop bij een goudsmid gemaakt. 

Deze tips, die ik in de jaren heb verzamelt wil ik graag met jullie delen!

1. Wat is een duurzame bruiloft?

Een duurzame bruiloft is een ceremonie en feest dat is ontworpen met respect voor de natuur en dieren, en met minimale impact op het milieu. Dit kan variëren van het hergebruiken van decoraties en het kiezen van een natuurlijke locatie, tot het serveren van lokaal geproduceerd en biologisch eten. Het doel is om zo min mogelijk afval te produceren en keuzes te maken die zowel jullie als de aarde een goed gevoel geven.

2. Waarom kiezen steeds meer koppels voor een duurzame bruiloft?

Steeds meer koppels kiezen voor duurzaamheid omdat ze zich bewust zijn van de ecologische voetafdruk die een traditionele bruiloft kan achterlaten. Daarnaast biedt een duurzame bruiloft de kans om bijzondere, persoonlijke keuzes te maken die echt bij jullie passen maar ook de aarde een stukje kunnen helpen en misschien niet alles zo snel in de prullenbak belandt.

3. Tips Trouwplanning voor een duurzame bruiloft

3.1 Wat zijn de criteria voor het kiezen van een duurzame trouwlocatie?
Kijk naar locaties die duurzaamheid hoog hebben staan en vraag dit ook proactief na.

Dit kun je ook vaak terugvinden op hun website of door in gesprek te gaan met de trouwlocatie. Vraag naar hun keuken en cateringopties, en hoe ze omgaan met afvalbeheer. Maar vergeet niet dat een duurzame locatie ook heel dichtbij kan zijn, zoals jullie eigen tuin, een kas, of een klein en intiem plekje in het bos of op het strand. Een stretchtent of kas inhuren zijn dan mooie opties voor plan B!

3.2 Zijn er specifieke locaties die bekend staan om hun duurzaamheid?
Hoewel ik niet per se met bekende trouwlocaties werk, ben ik altijd op zoek naar verborgen pareltjes in de natuur. Zoek een plek die bij jullie past en waar jullie je echt verbonden voelen met elkaar en de omgeving.

3.3 Voedsel en Catering

Hoe kan catering duurzaam worden gemaakt?
Denk aan het serveren van water met een vleugje fruit of groente in een waterkaraf. Huur een vegan privé-kok in of een vegan foodtruck voor een unieke en duurzame eetervaring. Gebruik biologische en lokale producten, bij voorkeur uit de streek. Stel je voor dat je een lokale boerderij gaat inhuren als jullie trouwlocatie die zelfs al duurzaam voedsel produceert. Heb je meteen 2 in 1!

Voorbeelden van duurzame menu-opties:

  • Veganistische tapas
  • Biologische seizoenssalades
  • Lokale fruit- en kaasplanken (voor heel strikte veganen geen kaas).
  • Plant-based desserts

3.4 Trouwdecoratie en Bloemen

Hoe kies je duurzame decoraties en bloemen?
Veel bloemen op bruiloften eindigen dezelfde dag nog in de prullenbak. Overweeg zijden bloemen die je kunt huren, of veldbloemen die je gasten als bedankje mee naar huis kunnen nemen.

Alternatieven voor traditionele bloemen:

  • Zijden bloemen
  • Veldbloemen
  • Seizoensgebonden en lokaal gekweekte bloemen

Bloemen zijn een belangrijk onderdeel van elke bruiloft, maar de impact op het milieu kan groot zijn en zoveel bloemen landen in de prullenbak naar een dag! Kies daarom voor lokale en seizoensgebonden bloemen om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

3.5 Uitnodigingen en Papierwerk of ook Groene uitnodigingen genoemd

Wat zijn de milieuvriendelijke alternatieven voor papieren uitnodigingen?
Overweeg digitale uitnodigingen via een website

Overweeg digitale uitnodigingen of gebruik gerecycled papier voor je trouwkaarten. Dit vermindert niet alleen afval, maar kan ook kosten besparen.

Ik ben verheugd om aan te kondigen dat ik een samenwerking ben aangegaan met Groen Kaartje! Dit sluit natuurlijk perfect aan bij het thema van duurzame bruiloften. Groen Kaartje biedt prachtige, duurzame trouwkaarten als video aan. Hun toewijding aan duurzaamheid zorgt ervoor dat je met een gerust hart prachtige uitnodigingen kunt versturen zonder de planeet te belasten.

3.6 Reizen en Transport

Hoe kun je de ecologische voetafdruk van gasten minimaliseren?
Moedig gasten aan om met de fiets te komen, stel carpoolen voor, of gebruik een bakfiets. Deze opties zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar voegen ook een unieke touch toe aan jullie dag.

3.7 Cadeaus en Huwelijksreis

Wat zijn duurzame huwelijkscadeau-ideeën?
Geef zaadbomen of bloembollen met een boodschap als “Let Love Grow”. Zo hebben jullie gasten elk jaar een mooie herinnering aan jullie bruiloft als weer iets moois in hun tuin gaat groeien en terugkomen.

3.9. Trouwkleding

Welke opties zijn er voor duurzame trouwjurken en pakken?
Er zijn steeds meer trouwwinkels die tweedehands kleding aanbieden, of kijk op platforms zoals Vinted, Marktplaats, of Facebook-groepen. Zo draag je bij aan een circulaire economie en doe je iets goeds voor de planeet.

Kun je tweedehands of vintage trouwkleding overwegen als weddingplanner?
Absoluut! Dit is een geweldige manier om duurzaamheid te omarmen. Ik beveel dit ook regelmatig aan afhankelijk van het budget van mijn bruidsparen. Maar je hebt ook opties voor tweedehands kleren in de bruidsmodezaak die op maat gemaakt worden.

Duurzame merken en ontwerpers in Nederland:

3.9 Afvalbeheer voor een duurzame bruiloft

Hoe zorg je ervoor dat er zo min mogelijk afval wordt geproduceerd op de bruiloft?
Gebruik herbruikbare of composteerbare servies en bestek, en zorg voor recyclingstations. Vraag je cateraar om een afvalbeheersplan.

Bedrijven die zich specialiseren in het recyclen van trouwafval in Nederland:

Voorbeelden en Inspiratie

Kun je voorbeelden geven van succesvolle duurzame bruiloften?

  • Een bruiloft in Noorwegen met zelfgemaakte ringen en een kampvuur. Link
  • Een styled shoot in een kas met biologische catering link

4. Ethische trouwringen

Net zoals wij onze trouwringen hebben gemaakt bij een goudsmid, kun je kiezen voor ringen die zijn gemaakt van gerecycled of conflictvrij materiaal. Dit zorgt voor een uniek en persoonlijk tintje.

Ik ben ontzettend blij met mijn samenwerking met Juwelenlijn.nl. Marjolijn is een getalenteerde goudsmid met hart die niet alleen prachtige sieraden ontwerpt, maar je ook de unieke mogelijkheid biedt om je eigen trouwringen te maken. Deze persoonlijke en duurzame benadering sluit perfect aan bij mijn streven naar duurzame bruiloften. Samen met Marjolijn van Juwelenlijn.nl creëer je niet alleen prachtige ringen, maar ook onvergetelijke herinneringen samen.

Photocredits: Tim Wouters Photograpy

5. Duurzaam vervoer

Overweeg om jullie gasten te vragen om carpooling te doen of gebruik te maken van openbaar vervoer. Zelf kun je kiezen voor een elektrische auto of zelfs een fiets als het past bij jullie stijl en locatie. Ook heel vaak komen de bruidsparen zelfs met een bakfiets

Kijk in deze video komt het bruidspaar met de bakfiets

6. Duurzaam trouwdiner

Kies voor een menu dat biologische, lokale en seizoensgebonden ingrediënten bevat. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook vaak veel smakelijker.

Je kan ook kiezen om een private chef in te huren die bijvoorbeeld helemaal vegan kookt of een vegan foodtruck. Kijk hier bij Zus van de Bus bijvoorbeeld!

7. Ervaring en Expertise van mij als Weddingsplanner

Hoe ben je begonnen met het plannen van duurzame bruiloften?
Mijn eigen bruiloft in 2016 was de start. Met een bloemencorsage aan mijn arm ontdekte ik dat een duurzame aanpak een bijzondere touch aan de dag gaf.

Dit was mijn trouwboeket, gewoon om de hand een grote polscorsage. Photocredits Trouwtrendy

Grootste uitdagingen bij het plannen van een duurzame bruiloft:
Een uitdaging is vaak het vinden van leveranciers die dezelfde duurzame visie delen. Gelukkig groeit dit netwerk constant.

Samenwerking met Leveranciers

Hoe selecteer je leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan?
Deze leveranciers vinden mij vaak via Instagram. Ik zoek naar trends en maak een selectie op basis van persoonlijke gesprekken.

Trends en Innovaties

Welke trends zie je opkomen in de wereld van duurzame bruiloften?
Videokaarten, online trouwboeken, en food trucks worden steeds populairder. Er is ook een groeiende vraag naar plant-based catering.

Persoonlijke Touch en Uniciteit

Hoe zorg je ervoor dat een duurzame bruiloft toch persoonlijk en uniek blijft?
Met zelfgemaakte trouwringen en gepersonaliseerde videokaarten geef je een unieke en persoonlijke draai aan jullie dag.

Educatie en Bewustwording

Hoe informeer en betrek je koppels bij duurzame keuzes zonder ze te overweldigen?
Veel koppels zijn al enthousiast over duurzaamheid. Ik bied gratis workshops en een wachtlijst voor mijn e-book ‘Duurzaam Trouwen’ aan contact. Vermeld dat je van mijn blog komt en de workshop gratis mag hebben. 

Logistiek en Organisatie

Wat zijn de logistieke overwegingen bij een duurzame bruiloft?
Kies een locatie met duurzame cateringopties en moedig carpoolen aan. Overweeg het gebruik van Trello en Canva voor een georganiseerde planning.

Community en Ondersteuning

Zijn er gemeenschappen of netwerken van duurzame trouwleveranciers waar je deel van uitmaakt?
Ik ben lid van The Wedding Society, een netwerk van gelijkgestemde trouwprofessionals.

Feedback van Koppels

Wat voor feedback krijg je meestal van koppels na hun duurzame bruiloft?
Ze zijn vaak dankbaar voor de unieke ideeën en de mogelijkheid om geld te besparen. Ze waarderen vooral de inspiratie die hen helpt om hun dag echt persoonlijk te maken.

Kosten en Budget voor een duurzame bruiloft

Hoe help je koppels om een budget op te stellen voor hun duurzame bruiloft?
Met mijn professionele tool en ervaring help ik koppels om kosten te beheren en duurzame keuzes te maken zonder hun budget te overschrijden.

Hoe verhoudt de kostprijs van een duurzame bruiloft zich tot een traditionele bruiloft?
Duurzaam hoeft niet duurder te zijn. Met slimme keuzes kun je tot €7000 besparen. Lees de blog link

Nature Weddings Aanbiedingen voor Duurzame Bruiloften

Buitenland

Nederland

Fotos bij Fotoster voor duurzame bruiloften

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

@YOURUSERnAME

Instagram @natureweddings.nl