Kan iedereen gratis trouwen?

Als elopement en intieme bruiloften weddingplanner in de natuur heb ik vaak gesprekken over de meest intieme en persoonlijke manieren om te trouwen. Een optie die steeds populairder wordt en die ik vaak aanbeveel, is gratis trouwen!

Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het kan een geweldige keuze zijn voor stellen die op zoek zijn naar een eenvoudige, stressvrije en kostenefficiënte manier om hun liefde te bezegelen.

Maar wat houdt gratis trouwen eigenlijk in?

Laten we eens kijken naar enkele belangrijke punten.

Elopement bij de Feel Good Tent Event. Ceremonie in bohemian Style

1. Kleine kosten, grote besparingen:

Hoewel er wellicht kleine kosten zijn verbonden aan het verkrijgen van de benodigde documenten en eventuele extra’s zoals een trouwboekje, is het opvallende verschil met traditionele bruiloften dat er geen huwelijksleges worden berekend. Voor een richtlijn van de extra kosten:

Voor traditionele bruiloften liggen de kosten vaak veel hoger, met een totaal van ongeveer € 500 wanneer je een ambtenaar van de burgerlijke stand kiest, en met een zelfstandige trouwambtenaar (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, BABS) kunnen de kosten zelfs boven de € 1000 uitkomen.

2. Toegankelijk voor iedereen:

Het mooie van gratis trouwen is dat het voor iedereen toegankelijk is, ongeacht financiële draagkracht. Of je nu in je eigen woonplaats wilt trouwen of elders, het is jouw keuze. Bovendien hoef je niet eens te betalen voor de locatie of de ambtenaar.

3. Snel en eenvoudig:

Gratis trouwen is doorgaans een snelle en eenvoudige aangelegenheid. De ceremonie duurt ongeveer 15 minuten, zonder de emotionele lading en uitgebreide ceremonie van traditionele bruiloften. Het draait puur om het wettelijk vastleggen van jullie liefde, zonder poespas.

Het is belangrijk om minimaal 2 maanden voor de geplande huwelijksdatum een huwelijksaanvraag bij de gemeente te doen. Jullie huwelijksaanvraag moet op zijn vroegst 1 jaar van tevoren en uiterlijk 2 weken vóór jullie huwelijk bij de gemeente binnen zijn. Wees dus op tijd om teleurstellingen te voorkomen.

4. Variatie per gemeente:

In Nederland is het bijna in elke gemeente mogelijk om gratis te trouwen, meestal op maandag. Het is echter raadzaam om dit te controleren bij de specifieke gemeente waar je wilt trouwen, aangezien de beschikbaarheid kan verschillen.

5. Hoe gaat een gratis huwelijk?

Flitshuwelijk:
Jullie trouwen zonder ceremonie (5 minuten) aan de balie. Alleen het bruidspaar en de getuigen kunnen hierbij aanwezig zijn.

Gratis Huwelijk
De ceremonie duurt maximaal 10 minuten. Dit is vanaf het moment dat de zaal voor u is gereserveerd.

  • Gratis ceremonie (maximaal 10 minuten)
  • Tijd 1 of 2 keer per week. Kijk bij je gemeente welke dagen het kan
  • Vaak in de trouwkamer of in het stadhuis.
  • Plaats voor het bruidspaar plus de getuigen (minimaal 2 en maximaal 4 getuigen voor jullie samen).
  • Geen voorgesprek met de trouwambtenaar
  • Geen mogelijkheid voor toespraken.

6. Stressvrij trouwen

Door te kiezen voor gratis trouwen vermijd je ook het gedoe met vergunningen dat vaak komt kijken bij traditionele bruiloften. Dus wordt het ook heel interessant en de perfecte gelegenheid om in het buitenland te trouwen of een intieme ceremonie in je eigen achtertuin te organiseren op deze manier, met veel minder gedoe en stress.

Als ik opnieuw zou trouwen, zou ik zelfs deze optie nu overwegen. Het biedt een ongedwongen en vrije manier om jullie liefde te vieren, waarbij je ook nog eens geld bespaart. 

Voel je vrij om contact met me op te nemen als je meer wilt weten over gratis trouwen of andere elopementopties.


7. Ebook Trouwen

Op dit moment ben ik bezig met verschillende e-books die ik maak:

  1. Plan je elopement
  2. Trouwen in eigen tuin
  3. Trouwen in Zwitserland
  4. Trouwen in Schotland

Geef me een seintje als je interesse hebt. Dan zet ik je op de wachtlijst en krijg je het als eerste zodra het klaar is.

Lees ook de blog over trouwen in eigen tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

@YOURUSERnAME

Instagram @natureweddings.nl