Traditietwist: All I want for my Wedding: Kerst vs. Bruiloft

In de warme gloed van de feestdagen, wanneer de straten zijn versierd met twinkelende lichtjes en de geur van dennenbomen de lucht vult, ontstaat er vaak een gezellige sfeer van traditie. Voor veel mensen is Kerstmis een tijd van samenzijn, vreugde en het vieren van lang gekoesterde rituelen. Maar wat gebeurt er als een echtpaar verschillende kersttradities koestert? Het kan een uitdaging zijn die veel gelijkenissen vertoont met het harmoniseren van verschillende tradities voor jullie bruiloft.

Misschien kunnen jullie hier een spiegel voorhouden – hoe zit dat bij jullie?

Kersttradities vs Bruiloftstradities

Kersttradities: Een Dans van Verschillen

Het samenvoegen van twee levens betekent vaak het integreren van verschillende achtergronden, opvattingen en ja, tradities. In veel gevallen worden de verschillen nog duidelijker wanneer de feestdagen naderen – trouwens net als bij een bruiloft. Terwijl de ene partner gewend is aan een overvloedig kerstdiner op Kerstavond, heeft de andere misschien de gewoonte om op Eerste Kerstdag met familie naar de kerk te gaan en daarna cadeautjes uit te wisselen. Het kan een delicate balans zijn van compromissen sluiten en nieuwe tradities creëren die beide partners waarderen.

In mijn workshop ga ik hier ook meer op in link

Traditietroubles: Een Parallell met Bruiloften

Net zoals bij kersttradities, komt het samensmelten van twee levens met verschillende achtergronden en tradities vaak voor bij bruiloften. Het kiezen van de perfecte ceremonie, het soort bloemen, de muziek en zelfs de stijl van de receptie kunnen allemaal bronnen van spanning zijn. Het vinden van een gemeenschappelijke grond vereist begrip, openheid en soms een beetje creativiteit.

Het ritueel van compromissen

Of het nu om kerst gaat of om een bruiloft, het sleutelwoord is compromis. Dit kan betekenen dat je een nieuwe traditie start die voor beide partners betekenisvol is, of het kan inhouden dat je elementen van elkaars tradities opneemt in de viering. In het geval van kerst zou dit bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je op Kerstavond de ene traditie volgt en op Eerste Kerstdag de andere. Bij bruiloften kunnen koppels ervoor kiezen om elementen uit elkaars cultuur of religie in de ceremonie op te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om het in twee delen te vieren over twee dagen. Een andere optie is bijvoorbeeld om eerst een intieme bruiloft te houden in binnen- of buitenland en vervolgens een week of zelfs een jaar later het grotere feest te vieren.

Familieverwachtingen: De Emotionele Toets

Naast de uitdagingen van het combineren van persoonlijke tradities, komt vaak ook de druk van familieverwachtingen om de hoek kijken. Familieleden kunnen een sterke invloed uitoefenen op hoe het echtpaar de feestdagen viert of hoe de bruiloft wordt gepland. Het kan moeilijk zijn om aan alle verwachtingen te voldoen en tegelijkertijd trouw te blijven aan de eigen waarden en wensen van het paar.

Verbonden Door Verschillen

Hoewel het misschien moeilijk lijkt om een balans te vinden tussen verschillende tradities en familieverwachtingen, is het belangrijk om te onthouden dat deze verschillen juist het huwelijk verrijken. Ze vormen de basis van een unieke gezamenlijke geschiedenis en bieden de mogelijkheid om te groeien als individuen en als een paar. In plaats van een obstakel te zien, kunnen deze traditietwisten en familieverwachtingen worden omgevormd tot kansen voor verrijking en groei.

In zowel kersttradities als bruiloften draait het uiteindelijk om de viering van liefde, samenzijn en het creëren van mooie herinneringen. Het is een reis van begrip, flexibiliteit en liefdevolle compromissen, waarbij de unieke mix van tradities en familieverwachtingen bijdraagt aan de rijkdom van het gezamenlijke leven.

Waarom schrijf ik dit?

Persoonlijk ervaar ik deze compromissen elk jaar! Mijn man is opgegroeid met een religieuze achtergrond, en in zijn familie vierden ze feestdagen nooit zo uitbundig en warm ze gingen gewoon naar de kerk en hebben weinig affiniteit met commerciële aspecten ook nooit een kerstboom gedaan. In tegenstelling tot mijn ervaringen in Zwitserland. Ik vond het altijd verschrikkelijk dat mijn moeder de kerstboom helemaal vol hing zodat je bijna de boom niet meer kon zien van al de versiering. Nu mis ik dat enorm! Ik heb er jarenlang aan gewerkt (nu al 13 jaar) om kerst meer betekenis te geven hier in Nederland voor mij. Een kerstboom en versieringen plaatsen, cadeautjes uitwisselen en samen kerstliedjes zingen werden belangrijk voor me. In Nederland draait alles om Sinterklaas, maar zodra die voorbij is, voelt het leeg. In Zwitserland heet Sinterklaas “Samichlaus”, en je krijgt geen cadeautjes, maar geniet van mandarijnen, pinda’s, snoep, chocola, hebt een adventskalender en werkt naar kerst toe. Hier had ik lang moeite mee. Maar ik heb het script veranderd! De grote (nep) boom staat thuis, maar we vieren nu altijd gezellig, klein en intiem in de camper, altijd op een andere prachtige plek. En dat is wat ik jullie van harte wens voor jullie bruiloft. Doe wat voor jullie klopt en niet wat er van jullie verwacht wordt door familie, vrienden of normen.

Creëer je eigen tradities voor kerst en je bruiloft.

Tradities breken en ze eigen maken is ook heel moeilijk omdat je niemand pijn wilt doen. Maar geloof me, egoïsme is hier niet op de verkeerde plek. Maar als je eerlijk bent met jezelf, doe je eigenlijk jezelf ook pijn en ben je daarna ook teleurgesteld.

Hier is de gecorrigeerde versie:

Toevallig heb ik net op een kerstborrel van iemand gehoord dat ze op haar eigen bruiloft de taart liet aansnijden door hun ouders, omdat de ouders dat zelfs niet hebben gehad toen zij gingen trouwen. Een superlief gebaar waarbij je jezelf op de achtergrond plaatst. Maar nu zij ze toch stilletjes dat ze nu, al die jaren later, daar wel spijt van heeft en je het niet opnieuw kunt doen.

Je dierbaren om je heen zullen het je vergeven of sneller vergeten dan je denkt, als je besluit om de traditie te doorbreken en het op jouw eigen manier te doen.

Ik maak mijn eigen quote:
“All I want for Christmas”
of
“All I want for my Wedding”

Krijgt zo misschien een andere betekenis!

Bij deze wens ik jullie een schitterende kerst, gevuld met prachtige eigen tradities en doordrenkt met warmte en liefde. Geniet van deze bijzondere tijd samen!

Hartelijke kerstgroeten,
Michele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

@YOURUSERnAME

Instagram @natureweddings.nl